3. Lifetime Fitness Programme és Health Enhancement Programme
3.1 Projektdesign és a két alapprogram

Az 1990-es évek közepén az Egyesült Államokban kialakított program az idősebb korosztály mentális és fizikai egészségének javítását tűzte ki célul. A kialakításban több szektort is képviselő intézmény vett részt az idősgondozásért felelős szociális intézménytől kezdve az akadémiai szféra képviselőjéig[4]. Az innovatív, egészséget népszerűsítő projekt két tesztelt és az Amerikai Egyesült Államokban nemzeti szinten elismert, evidencián alapuló programot egyesít:

 1. Az EnhanceFitness egy alacsony költségvetésű, könnyen adaptálható testmozgás/gyakorlatsorozat, amely egyaránt magába foglal olyan mozgásformákat, amelyek kihívást jelenthetnek az idősebb korosztály számára, ugyanakkor olyanokat is, amelyek biztonságosan alkalmazhatóak a kevésbé jó fizikai kondícióban lévő, sérülékenyebb személyek esetében is.
 2. A projekt másik eleme az EnhanceWellness, amely egy olyan, motivációt javító beavatkozás, amely elsődlegesen a krónikus állapotban lévő idősek számára ajánlott. A program célja, hogy a résztvevők egészségtudatossága növekedjen és képesek legyenek hozzájárulni saját egészségi állapotuk javításához.

Mindkét program sikeresen működik a gyakorlatban és számos, idősgondozásban érintett intézmény alkalmazza a kialakított módszereket (nyugdíjas szervezetek, otthonok stb.), köszönhetően részben a könnyű adaptálhatóságnak. A két program külön is alkalmazható, megvalósítható, ugyanakkor a kombinált adaptálásuk erősen ajánlott. Az 1997-ben négy helyszínen induló programokat ma már több száz helyen alkalmazzák Egyesült Államok-szerte.

A projekt és a programok fejlesztése folyamatosan zajlik és a szervezetek a következő témakörökben – a teljesség igénye nélkül – vezetnek be innovatív eljárásokat az újabb és újabb kutatási eredményekre, illetve keresleti igényekre alapozva:

 • alkalmazott minőségbiztosítási és monitoring eszközök, módszerek;
 • adatgyűjtés és reporting;
 • kézikönyvek a gyakorlatokról a programokat tartóknak és az otthoni, biztonságos

testmozgás végzéséhez felhasználóknak;

A minőségbiztosítási folyamatok eredményei, valamint a kutatási eredmények alapján a programok protokollja folyamatosan frissítésre kerül.

3.2 Enhance Fitness

Az EnhanceFitness[5] (hivatalos megnevezés: Lifetime Fitness Programme) egy közösségben zajló, csoportos mozgásforma, amely – függetlenül a fizikai kondíciótól – idősebb személyeket tesz aktívabbá, energetizál és kapacitál az önálló életforma fenntartására. A csoportos sporttevékenységet nyugodt atmoszféra és jókedv jellemzi. A mozgás dinamikus kardiovaszkulásris gyakorlatokból, erősítésből, egyensúlyi gyakorlatokból áll. A foglalkozások 60 percesek.

Egy hagyományos foglalkozás keretében a résztvevők a következő gyakorlattípusokat hajtják végre képzett instruktor irányítása mellett:

 • 5 perces bemelegítés a véráramlás serkentése érdekében;
 • 20 perces aerobic zenére;
 • 5 perces lelazítás/pihenés;
 • 20 perces erősítő gyakorlatok könnyű boka és csukló súlyokkal;
 • 10 perces nyújtás az izmok kilazítása és rugalmasságuk érdekében;
 • egyensúlyi gyakorlatok.

Az órákon maximum 25 fő vesz részt. A gyakorlatok végzése semmilyen drága eszközt nem feltételez. A fejlődés mérésére van lehetőség: elsőként a belépés alkalmával, majd négy hónap eltelte után, ezt követően pedig szükséglet szerint (ACL, 2016). A foglalkozásokra heti három alkalommal kerül sor. Korábbi és friss kutatások (Belza et al., 2010; Belza et al., 2016) is azt támasztják alá, hogy a módszer jótékony hatással van a résztvevők fizikai funkcióira. Az eredmények eléréséhez 4-8 hónapos gyakorlás szükséges (Belza et al., 2016).

3.3 Enhance Wellness

Az EnhanceWellness[6] (hivatalos megnevezés: Health Enhancement Programme) módszertana 1995 és 1996 között került tesztelésre egy olyan kísérlet keretében, amelyben 201 70 éves vagy a feletti, erősen mozgáskorlátozott személy vett részt. A kísérlet keretében azt vizsgálták, hogy a módszertan alkalmas-e a mindennapi cselekvés és attitűd megváltoztatásra. A program javulást eredményezett, mégpedig a következő hatásokkal járt:

 • 72%-os csökkenés a kórházban töltött napok számában;
 • 35%-os csökkenés a gyógyszerhasználatban;
 • 11%-os csökkenés a depresszióban;
 • 18%-os csökkenés a fizikai aktivitás tekintetében.

A hagyományos gyógykezelések a betegség-specifikus tudást és a szakértelmet hangsúlyozzák a betegségek gyógyítása során, így az szakember jelenlétét feltételezi és a beteg minimális bevonását feltételezi. Ez a passzív hozzáállás kialakulásának kockázatát növeli a betegek esetében a saját fizikai állapot befolyásolásának szempontjából. A Health Enhancement Programme újszerű megoldása abban rejlett, hogy a krónikus betegek számára a szakemberek megtanították a kezelésmódot, illetve tanácsokkal látták el őket az egészségesebb életforma kialakítására vonatkozóan, így az állapotjavulás elérése a betegek aktív részvételével, felelősségvállalásával zajlott. Az alkalmazott módszer tehát egy kollaboratív, beteg-központú, ön-menedzsmenten alapuló eljárás. A betegséggel kapcsolatos ön-menedzsment késégek elsajátítása (szakember felügyelete mellett és ajánlásai alapján) áll a módszer középpontjában, aminek köszönhetően a betegek önbizalomra tesznek szert, nő az önbecsülésük és a hatékonyságuk a krónikus betegségük kezelésében. A folyamat során képzett szakemberek (ápolók, szociális munkások) azonosítják a fennálló krónikus betegséggel kapcsolatos, ám kezelhető kockázati faktorokat (pl. depresszió, alultápláltság, mozgáshiányos/inaktív életforma) minden beteg esetében és különböző motivációs stratégiákat alkalmaznak a viselkedés megváltoztatására. Az ezeket a feladatokat ellátó szakemberek folyamatos kapcsolatban vannak az érintett betegek orvosival, fizikoterapeutáival (Phelan  et al., 2006). A program maximálisan hat hónapig tart.